ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΤΟ COOPERATIVE INSTITUTE FOR TRANSNATIONAL STUDIES, KAI ΤΟ CALIFORNIA SCHOOL OF INTEGRAL STUDIES

Διοργανώνουν διεθνές συνέδριο στις 26-29 Οκτωβρίου 2017, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κόρινθος, Ελλάδα.

Κεντρικοί ομιλητές

Carlos Calica Ferrer  (translation by Marta Dias), Ana Dinerstein, Cassie Earl, George Economakis, Stratos Georgoulas, Dionisios Gravaris, Anna Holloway, John Holloway*, Κostas Isihos, Boris Kagarlitsky*,  Thimios Kakos, Ravi Kumar, Dimitri Lascaris,  Stavros Mauroudeas, Panagiotis Mavroidis, John Milios, Maria Nikolakaki, Christos Papatheodorou, Leo Panitch*, Sharmini Peries, Dimitris Patelis, Eleni Portaliou, Helena Sheehan, Kenneth Surin, Teivo Teivainen*.

 

Το συνέδριο είναι δωρέαν και ανοικτό για το κοινό.  Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Οι σημαντικές ιστορικές επέτειοι είναι καλοί λόγοι για να επεξεργαστούμε συνειδητά την ιστορία και να παρατηρήσουμε τα διδάγματα από την ιστορική εμπειρία. Η ρωσική επανάσταση ήταν μια σειρά από σημαντικά ιστορικά γεγονότα στη Ρωσία το 1917 που όχι μόνο σηματοδότησαν την ιστορία αυτής της χώρας, αλλά είχαν επίσης αποφασιστική επιρροή στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία. Συχνά περιγράφεται ως ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα της ανθρωπότητας.

Για μερικούς, η ρωσική επανάσταση του 1917 ήταν ένα κρίσιμο ορόσημο στην μακρά και επίπονη πορεία της ανθρωπότητας που επιδιώκει να επιτύχει τα ιδανικά της ελευθερίας από την καταπίεση και την εκμετάλλευση του ανθρώπου. Άλλοι το θεωρούν μια καταστροφική εξέλιξη που είχε αρνητικό αντίκτυπο στον κόσμο.

Σχετικά με την εκατονταετηρίδα της επανάστασης, είναι καιρός να αξιολογήσουμε με τόλμη τα επιτεύγματά της, τις αντιφάσεις της, τις δυσκολίες, τα λάθη της και τη μεταβαλλόμενη επιρροή της όχι μόνο στην πρώην ΕΣΣΔ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήρθε η ώρα να αναλογιστούμε τις δυνατότητες δημιουργίας μιας κοινωνίας όπου οι άνθρωποι δεν εκμεταλλεύονται, μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας.

Το φετινό έτος είναι επίσης 150 χρόνια από την δημοσίευση του κεφαλαίου του Μαρξ / Τόμος 1 (1867). Δεδομένης της επιρροής του έργου του Μαρξ στην ρωσική επανάσταση, το συνέδριο αυτό θέλει να επεξεργαστεί την επιστημονική ανθρώπινη θεωρία του Μαρξ και την ανάγκη αναζωογόνησης μιας επαναστατικής θεωρίας για μια επαναστατική πράξη.

Θέματα

Η επαναστατική στιγμή

Το επαναστατικό υποκείμενο

Αντιφάσεις του πρώιμου σοσιαλισμού

Πόλεμος και επανάσταση

Η αισθητική της ρωσικής επανάστασης και του κομμουνισμού

Η προπαγάνδα και οι επιρροές των μέσων ενημέρωσης

Επαναστατική εκπαίδευση

Ο αγώνας για την ισότητα στον πρώιμο σοσιαλισμό

Μαρξιστική θεωρία και επανάσταση

Η πολιτική επανάσταση της επανάστασης

Επανάσταση και αντεπαναστάσεις

Λογοτεχνία και επανάσταση

Ο ταξικός αγώνας τελειώνει στον σοσιαλισμό;

Φύλο / φυλή / θρησκεία και επανάσταση

Διαλεκτική και επανάσταση

Αντίκτυπος της ρωσικής επανάστασης σε άλλες χώρες.

Επίδραση της ρωσικής επανάστασης στους επιστημονικούς τομείς.

Φασισμός και κομμουνισμός

Πόλεμοι και εθνικισμός / επανάσταση και διεθνισμός.

Η δυνατότητα επανάστασης

Αναρχισμός και επανάσταση

Η Ελλάδα και η επανάσταση

Επαναστατικοί αγώνες σήμερα

Τα θέματα δεν εξαντλούνται εδώ. Θα εξεταστούν προτάσεις που τοποθετούν τη Ρωσική Επανάσταση μέσα σε μια ζωντανή ιστορία, αντανακλώντας τη σημασία τους για την επαναστατική θεωρία και πρακτική.

Παρουσίαση βιβλίων

1. The Syriza wave, by Helena Sheehan.

Panel with: John Milios, Kostas Isihos, Panagiotis Mavroidis, Stratos Georgoulas.

2.Greek capitalism in crisis: Marxist Analyses, London:Routledge by Mavroudeas S. (ed.). 

Panel with: Stavros Mauroudeas, George Economakis, Christos Papatheodorou, Dionisios Gravaris.

3. Η Ρώσικη Επανάσταση και ο Πρώιμος Σοσιαλισμός στη λογική της Ιστορίας, συλλογικό έργο με κείμενα των Βίκτορ Αλεξέγιεβιτις Βαζιούλιν, Μανόλη Δαφέρμου, Γιώργου Κακαρίνου, Δημήτρη Κούλου και Δημήτρη Πατέλη.

Πάνελ: Δημήτρης Πατέλης, Τριαντάφυλλος Μεϊμάρης..

4. Έτος Ένα της Ρώσικης Επανάστασης, του Βίκτωρ Σερζ, (Το πάνελ θα ανακοινωθεί).

Ειδικό αφιέρωμα για τον Τσε Γκεβάρα

Προβολή ντοκιμαντέρ του Θύμιου Κάκου, "Te encontre Che".

Θα ακολουθήσει συζήτηση από τους Carlos Calita Ferrer, παιδικό φίλο και συνοδοιπόρο του Τσε, την Μάρτα Ντίας και την Άννα Ντινερστάιν.

Ειδικό αφιέρωμα σε Ρωσικά τραγούδια από την 50μελή Χορωδία του Παντείου Πανεπιστημίου.

Οργανωτική επιτροπή

Maria Nikolakaki, Dimitri Lascaris, Ravi Kumar, Ana Dinerstein, Stratos Georgoulas,  Salim Nabi, Thanasis Santsoglou, Evelyn Garkasoula, Eva Papachristou, Aggeliki Politou, Marina Vlachantoni, Alex Politaki (media consultant) .

Επιστημονική επιτροπή

Maria Nikolakaki, Dimitri Lascaris, Ravi Kumar, Ana Dinerstein, Stratos Georgoulas, Cassie Earl, Helena Sheehan.